Отстраниха председателя на Конституционния съд на Украйна, пише вестник “Российская газета“.

Внезапното освобождаване от длъжност на председателя на Конституционния съд на Украйна (ЦКЗ), 49-годишният Станислав Шевчук, няма да бъде пречка за встъпването в длъжност на избрания президент Зеленски, както мнозина се страхуват. Но е трудно това събитие да се нарече обикновено: президентът Петър Порошенко най-накрая реши да разбие последната основна държавна институция, която, за разлика от президента, парламента и правителството, се радваше поне на някакво доверие в обществото.

Заседанието на Конституционния съд на Украйна (КСУ) във вторник се проведе при закрити врати в отсъствието на самия председател. Тъй като тази позиция не предполага процедури за уволнение – началникът на КСУ остава на поста си до края на деветгодишния мандат – противниците на Станислав Шевчук, който оглавява съда едва през февруари 2018 г., го лишиха от статут на съдия. Обосновката е решението на комисията по етика, в което се посочва „съществено дисциплинарно нарушение, грубо и системно неспазване на задълженията, и действия,несъвместими със статута на съдия”. Заключенията на комисията бяха одобрени от 12 от 18-те съдии на КСУ – необходимия минимум за вземане на това решение.

Неформално на местните медии беше обяснено, че Шевчук е платил с поста си заради интервю с изданието „Страна“ през март, в което заяви, че няма да приеме клетвата на президента, който е спечелил в резултат на измама. По това време той вече имаше конфликт с Петър Порошенко: чрез изнудване, посредством наказателно преследване на брат му – бизнесмен и неговите служители, през февруари те получиха признание за неконституционност на член на наказателния кодекс за незаконно обогатяване – основният текст, под който можеше да бъдат подведени под отговорност украински високопоставени служители и депутати. След тази неприятна история Шевчук, както пишат украинските медии, започна да търси подходи към екипа на Зеленски, а неговото резонансно интервю само потвърди у Порошенко опасността, която главата на КСУ представлява за него. Ето защо още преди втория кръг се появиха слухове за предстоящото принудително оттегляне на Шевчук, които обаче не се приемаха сериозно доскоро.

Самият Шевчук нарече отстраняването си от длъжност „антиконституционен преврат“ и обеща да обжалва пред съда. „Съдиите от главния конституционен орган на държавата, които се заклеха във вярност към украинския народ, са извършили тежко престъпление, свързано със нарушаването на конституционния ред. Основният бенефициент от престъплението е Порошенко, като полага всички усилия за запазване на властта чрез поддържане на контрол над основните държавни институции”, каза Шевчук.