Откриха ли реалния "нулев пациент“ с COVID-19 най-накрая? Според "Фокс нюз" той е работил в лабораторията на Института по вирусология в китайския град Ухан.

Според събеседниците на телевизионния канал, „запознати с детайлите на ранните действия на китайското правителство и след като са видели съответните документи“, служител на лабораторията се е заразил с коронавируса от прилеп и след това болестта се е разпространила сред местните жители.

Един от източниците на "Фокс нюз" обвини Китай в „най-скъпата операция за скриване на доказателства“ в историята. Твърди се, че лабораторията не е разработвала биологични оръжия, но е трябвало да демонстрира изключителните резултати на китайските учени в изследването на вирусите.

Американските власти постоянно обвиняват Китай, че е скрил информацията за разпространението на коронавируса. Конкретно, на 15 април в този дух се изказа министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер, който в същото време подчерта, че вирусът, вероятно, има естествен произход. На свой ред, държавният секретар Майк Помпео поиска от Пекин прозрачност по въпроса за първопричините за пандемията.

По-рано китайското външно министерство в отговор на твърденията за укриване на информация по темата заяви, че Пекин от самото начало има открита и отговорна позиция по отношение на публикуването на данни за епидемията от коронавирусната инфекция, пише "Фокус".

На 31 декември 2019 г. китайските власти информират СЗО за огнище на неизвестна пневмония в град Ухан в централната част на страната (провинция Хубей). Специалистите установили, че причинителят на заболяването е нов коронавирус, по-късно болестта официално е наречена COVID-19.

На 11 март Световната здравна организация обяви епидемията от новата коронавирусна инфекция COVID-19 за пандемия. Според последните данни на СЗО в света са регистрирани над 1,8 милиона случая на инфекция, загинали са над 113 хиляди души.