Бездействието срещу изменението на климата е равно на самоубийство, планетата гори, доближаваме точката, след която няма връщане. Това е езикът на експертизата, говорен от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Глобалното затопляне е измама, финансирането на контрамерки е лоша сделка. Това са твърдения на обитателя на Белия дом Доналд Тръмп. Той държи на изкопаемите горива, превърнали САЩ в енергийна свръхсила.

25-та конференция по изменение на климата в Мадрид (02.- 13.12.2019 г.) е поредното стъпало след Рамковата конвенция на ООН, протокола от Киото, Парижкото споразумение. Под тези документи стоят с подпис 196 държави.

Мадридската конференция трябваше да се състои в Чили, но градусите на гражданско недоволство направиха локалния климат неподходящ. А в испанската столица се постараха – за популяризиране на събитието работиха дори имена на спортни величия като Рафаел Надал и Серхио Рамос. Но липсва участието на САЩ и Китай, същински въглеродни вампири, също така Япония, Австралия, Канада, а тази петица праща в атмосферата половината от вредностите след употреба на изкопаеми горива.

Към момента около 85% от енергопотреблението в света се дължи на нефт, газ, въглища. Въглеродни запаси, трупани в недрата в продължение на стотици милиони години, които човечеството се опитва за 50-60 години да върне обратно в атмосферата. Дали това не влече тежки последици? Европейският съюз, който произвежда 9 на сто от вредностите, поема ангажимент до 2050 г. да постигне пълна въглеродна неутралност. Трудно постижимо, дори за икономическия потенциал на страни като Германия.

У нас голям проблем създава изгарянето на отпадъци и отоплението на твърди горива, но в обозримо бъдеще е възможно да бъде опазен поне приземният слой – въздухът, който дишаме. Това би могло да се получи не само в регионален, а и в планетарен план. Но за да не се повиши с повече от 1,5-2 целзиеви градуса средната температура на атмосферата и световния океан и да се избегнат катастрофични явления, би трябвало да бъде овладяна пазарната стихия.

Това означава съвършено различна култура на потребление. Друг икономически профил – промишлен и селскостопански, нов хранителен режим и водопотребление, екотранспорт… Как това да стане, след като човекът трудно се отказва и от кожените облекла?

През целия пещерен период, чак до самия му край преди около 10-11 000 години, едновременно живи хора на Земята е имало от 40 до 100 000. Сега човечеството прехвърля 7,5 милиарда, а перспективата да достигне и превиши 10 милиарда съществено увеличава причините за глобално затопляне. Никакви изгледи, че човекът е готов да даде превес на духовните ценности пред енергоемките материални придобивки.

Изкопаемите енергоносители вече не са стратегическа суровина. Свършват и са невъзстановяеми, но потреблението им е значително по-евтино от възстановяемите. Изходът е в нови технологии, които на приемлива цена оползотворяват даровете на Слънцето, напора на вятъра, могъществото на океанските вълни.

Иначе всеки индивид може да даде своя микропринос. Изявената екоактивистка Грета Тунберг не само залива политиците с митичния „гняв на Ахила“, а тръгна от САЩ към Мадрид с катамаран на соларни батерии. Зиме през най-свирепото море – Северния Атлантик. Почти всички други официални участници ползват двупосочно самолети – сериозни източници на вредни емисии. Популистки призиви за дилижанси и велосипеди са неуместни, но в бъдеще подобни форуми могат да се провеждат чрез глобална конферентна връзка. Целта на конференцията в Мадрид бе страните по Рамковата конвенция на ООН да постигнат напредък с финансирането на мерките срещу изменението на климата. Но при отсъствието на „главните заподозрени“…

Стивън Хокинг, физик № 1 на съвремието, предупреди, че човечеството няма да оцелее, ако до 700-800 години не пренесе живота на друга планета. Малко преди да се пресели във вечността, направи прогнозата по-краткосрочна – 200-250 години. Днес дори учените не мислят в такава перспектива. Страхът от ДРУГИЯ доминира живота на Земята. Дори не е илюзия средствата, които гълтат военнопромишлените комплекси, да бъдат насочени към овладяване на климатичните проблеми. Поне що се отнася до дейността на човека. От зелена гледна точка бъдещето не изглежда розово.

Тръмп, президентът на страната с водеща икономика, по време на предизборната си кампания се подиграваше с преувеличеното значение на енергоспестяващите елкрушки. Сега недоволства срещу икономията на вода в тоалетните. Трябвало да натиска копчето 10-15 пъти, за да си измие ръцете. Човекът има процедура по импийчмънт на главата – тя вероятно няма да мине, но може да съсипе втория му мандат. Това за него е проблем - много по-голям от глобалното затопляне. Пък и решението му да оттегли САЩ от Парижкото споразумение ще стане валидно в ден първи след президентските избори в края на 2020 година. Ако остане в Белия дом.

Но ако през следващите десетилетия започнат да се случват наяве виденията на Антониу Гутериш, тогава какво – глобална трагедия върху „Салът на Медуза“, нарисувана потресаващо от ръката на Жерико.

Да не забравяме, че и човекът е рожба на „природа с кръв по ноктите и зъбите“…