Орбан заплаши ЕНП, че може да се оттегли от блока на консерваторите.

Новината идва след поредицата от смесени сигнали за намеренията на Европейската народна партия, която през март замрази членството на ФИДЕС (Унгарският граждански съюз).

Причината бяха опасенията за популистките и антиимиграционни кампании от страна на Виктор Орбан, както и влошаващата се ситуация с върховенството на закона, свободата на пресата и правата на малцинствата в страната по време на неговото управление, предават от Ройтерс.

ФИДЕС не бе поканена на конгреса на ЕНП в Загреб тази седмица, което задълбочава изолацията.

Дясноцентристкият паневропейски алианс обяви, че ще изпрати "мъдреци" да проучат условията в Унгария и да решат дали да оставят ФИДЕС в редиците си – процес, за който новият председател на ЕНП Доналд Туск заяви, че очаква да приключи в края на януари.

Доналд Туск оглави ЕНП: Писна ми да съм евробюрократ, готов съм за битка!

Орбан реагира днес гневно на създалата се ситуация:

“Нашето членство е замразено. Чакаме ЕНП да изясни плановете си и гледните си точки и след това ще вземем решение“, коментира той и подчерта, че новият председател на ЕНП може да спре движението си в ляво.

Ако това се случи, според Орбан може да имат общо бъзеще. В противен случай ще трябва да се изгради друга политическа общност.

В речта си в Загреб Туск не спомена поименно Орбан, но обяви, че основната консервативна партийна група няма да възприема крайнодесния популизъм.