Индонезийка, обвинена, че е участвала в убийството на заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун през 2017 г., беше оправдана от малайзийското правосъдие. Това бе неочакван обрат по делото, гледано в Малайзия, предаде Франс прес.

Прокуратурата обяви, че снема обвиненията от Сити Айсях за убийството на Ким Чен Нам и я освободи. Сити беше обвинявана, че заедно с виетнамката Доан Тхи Хуонг е убила заварения брат на Ким Чен Ун. Двете жени бяха обвинени, че са плиснали в лицето на жертвата невротоксично вещество на международното летище в Куала Лумпур през февруари 2017 г.

Съдията по делото Азин Арифин заяви днес: "Сити Айсях е свободна". Така той удовлетвори искането на прокуратурата да бъдат снети обвиненията, предявени на жената. Прокуратурата не мотивира искането си. Сега Сити ще може да напусне Малайзия.

След освобождаването си тя заяви, че е много щастлива и че не е очаквала нещата да се развият по този начин. Посланикът на Индонезия в Малайзия Рушди Кирана също приветства решението на съда.

Ким Чен Нам беше нападнат, докато чакаше самолет за Макао. Двадесет минути след атаката той почина. Южна Корея обвини Северна Корея, че е организирала убийството. Пхенян отрича тези обвинения. Ким Чен Нам критикуваше режима в Пхенян и живееше в изгнание, припомня БТА.

Двете жени, задържани за убийството, винаги са твърдели, че са невинни. В съда те казаха, че мислели, че участват в телевизионно шоу, снимано на летището в Куала Лумпур. Процесът срещу двете жени започна през октомври 2017 г. Днес той беше подновен след прекъсване от няколко месеца.

За убийството бяха обвинени и четирима севернокорейци, но те успяха да избягат от Малайзия.