Премиерът на Етиопия Абий Ахмед спечели Нобеловата награда за мир, предава AFP.

Абий Ахмед беше отличен "за усилията си да постигне мир и международно сътрудничество и по-специално за решителната си инициатива за разрешаване на граничния конфликт със съседна Еритрея", заяви Нобеловият комитет.

Наградата се разглежда като оценка за най-младия лидер в Африка, на фона на проявите на насилие в страната преди парламентарните избори през май 2020 г.

"Бях много признателен и развълнуван, когато току-що чух новината", каза Абий пред Нобеловия комитет в телефонно обаждане, публикувано на уебсайта на Комитета.

"Това е награда, дадена на Африка, дадена на Етиопия," заяви луреатът.

Абий също каза, че се надява това да вдъхнови други африкански лидери да "помислят, че е възможно да се работи върху процесите на изграждане на мир".

След като встъпи в длъжност през април 2018 г., 43-годишният политик провежда политики, които имат потенциал да променят към добро обществото в страната от Африканския рог и да променят динамиката на процесите извън границите й, след години на граждански вълнения в региона, пише "Фокус".

На 9 юли 2018 г., след историческа среща в столицата на Еритрея Асмара, Абий и еритрейският президент Исаяс Афуерки официално сложиха край на 20-годишна безизходица между страните вследствие на граничния конфликт от 1998-2000 г.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в петък поздрави етиопския премиер за Нобеловата награда за мир, като заяви, че усилията му за постигане на мир с Еритрея вдъхват надежди за регионална стабилност.

В последните дни имаше големи спекулации кой ще спечели наградата тази година. Сред очакваните имена бяха тези на екоактивистката Грета Тунберг, както и на бившия премиер на Гърция Алексис Ципрас и премиера на Македония Зоран Заев за Преспанското споразумение.

Според правилника на Нобеловия комитет действителните номинации не могат да бъдат публикувани в продължение на 50 години.