Нападателят от Хале - неонацист, който стриймвал убийството в гейминг платформа.

Припомняме, че инцидентът стана вчера, а при него загинаха двама души. Извършителят на нападението е бил въоръжен с автомат и е имал каска на главата, към която е била прикрепена камера.

Името на нападателя е Стефан Балиет, познат в онлайн пространството със своите неонацистки изказвания и антисемитски позиции.

Според тях феминизмът бил в основата на ниската раждаемост в западните държави, а това от своя страна било използвано като извинение за масовите миграционни процеси. Балиет отрича и Холокоста и посочва, че евреите стоят в основата на всички проблеми.

Вчера той се беше насочил към синагога в германския град Хале, в която са се намирали близо 100 души. Опитът му да влезе вътре обаче се оказа неуспешен. Вместо това той уби двама души в близост до религиозната институция, а цялата атака беше предавана на живо в интернет платформата Twitch.

Балиет заснел убийствата с камера, прикрепена към каската на главата му. По-късно 35-минутното видео беше свалено.

След стрелбата той се качи на автомобил и избяга, а това накара властите да стартират мащабна акция по залавянето му.

По-малко от час след случилото се в Хале, недалеч от града се случи друго нападение, при което се смята, че е загинал още един човек. Властите обаче останаха лаконични дали двата случая са свързани.

По-късно от местни медии стана ясно, че нападателят от Хале е действал сам.

Стрелба с автомат и хвърлена граната до синегога в Германия, има жертви СНИМКИ 18+

Паника в Германия! Втора стрелба за по-малко от час

Главата на еврейската общност в Хале - Макс Приворозки, разказа, че мъжът с металната каска носил автомат и се опитал да отвори вратата на синагогата с изстрели. В нея са се намирали близо 100 евреи, които са се били събрали, за да отбележат големия празник Йом Кипур (Денят на изкуплението).