Най-страшното в момента в Америка е да си бял мъж, защото си виновен за всичко. Това каза пред Дарик актьорът Димитър Маринов – участник в номинирания в пет категории за "Оскар" филм „Зелената книга”.

По думите на актьора идеята за равенство в САЩ е прекрасна, но е криворазбрана и се е превърнала в извращение.
 
Според Маринов, който живее зад Океана от близо 30 години, в момента в САЩ се прави това, което Съветската революция е направила навремето – приравняване на цялото общество в посока надолу, вместо нагоре.

"Живеейки тук вече 29 години, аз такова чудо не съм виждал никога. Цялата тази адженда, която е за расизъм, за джендър култура, за т. нар. изравняване, което като идея и презумпция е прекрасно нещо, но е криворазбрано, усукано и за мен вече се превръща в извращение", смята българинът, живеещ в САЩ.

"Разбирането за изравняване идва от факта, че човек, който е с 65 IQ, той би трябвало да има абсолютно всичките права, възможности и реалности с човек, който има 150 IQ. Един човек, който е черен, има същите права на бял, на жълт, на латино - това е прекрасно! Но проблемът е, че всеки един от тези хора, които искат да се уеднаквят, реално като образование, като интелект, като възможности, като талант, като способности не са еднакви. Ние всички сме много различни", коментира Маринов.

"Това, което се прави в момента тук, е това, което Съветската революция навремето направи в Русия - едно абсолютно изравняване. Цялата мисъл и разум на една държава започват да се приравняват надолу, вместо да е обратното и отдолу да тръгва нагоре", каза още той.

"В момента най-страшното в Америка е да си бял мъж - ти си виновен за всичко и останалото не е важно. Не може да се чувстваме дори хора вече. Всеки се е свил, всеки го е страх да каже дори една дума, дори да направи коментар, защото, познайте какво - ще си изгуби работата", добави още актьорът.

Според Маринов това е "унищожаване на стойности и ценности и вместо да отиваме в посока за обединяване, за разбиране, за подаване на ръка, за изслушване, за сближаване, ние правим точно обратното".

Името на българския актьор стана световноизвестно заради майсторското му превъплъщение във филма „Зелената книга“, който има пет номинации за "Оскар" и е с участието на Виго Мортенсен и Махершала Али.