“Бях бесен, защото никой не ми помогна да стигна до гейта навреме”, така започва постът на Антинис Мавропулос във Facebook. Той е озаглавен "Моят щастлив ден“ и с право, защото гръкът закъснява с едва 2 минути за своя полет, но не успява да се качи.

Минути по-късно Боингът 737 на Етиопските авиолинии е разбит на парчета.

Мавропулос бягал, за да хване самолета си към Найроби, където трябвало да се проведе конференция на ООН, а той щял да присъства в качеството си на експерт от  Международната асоциация за твърди отпадъци.

Когато пристигнал на гейта, последните пътници тъкмо влизали в тунела. Той се помолил да го пуснат, но служителите не му обърнали внимание. Всъщност, както разбрал по-късно, това се случило, защото пътувал само с ръчен багаж и в самолета не е имало натоварен куфар на негово име. Разтоварването би отнело на екипа около 40 минути, за това в случай, че собственика му не дойде в следващите 10-15 и  дори повече минути, те щели да го изчакат.

Бесен, Мавропулос отива да запази място за следващия полет в 11:20 часа,  а служителите на летището са изключително мили към него. Дори му дават билет за първа класа.

Но гръкът не успява да се качи и в него. В 10:50 ч. охраната на летището го отвежда в малка стаичка, за да му зададе няколко въпроса. Гневът отново напира в него.

"Един полицай ми каза да не се съпротивлявам, а да се моля на Бог, защото съм единственият човек, който не се е качил на полет ЕТ 302, с който е изгубена връзка", пише Мавропулос. 

Цялото тяло на мъжа изтръпва, осъзнавайки какво се е случило. Разказва, че полицаите били любезни с него – просто искали да разберат кой е и защо не се е качил на самолета.  После го карат да чака във фоайето на летището, а през това време  Мавропулос търси какво се е случило с полет  ЕТ 302.

Разбира за съдбата на 157-те пътници от СМС от негов приятел, в който пише, че самолета се е разбил.

"Тогава осъзнах какъв късметлия съм“, казва  Мавропулос и завършва поста си с: "Може да съм прекалено стар за рок енд рол, но прекалено млад, за да умра.“

В катастрофата в Етиопия вчера загинаха 157 души от 35 страни. Машината се разби малко след излитане, на около 50 км югоизточно от етиопската столица. Малко след излитането старшият пилот, който е работил за авиокомпанията от 2010 г., е изпратил сигнал за тревога и е получил разрешение да се върне. След това международното летище в Адис Абеба е загубило контакт с машината.