Най-довереният политически съветник на севернокорейския лидер Ким Чен Ун е бил отстранен, твърди южнокорейски депутат, предадоха световните агенции.

Ким Йон Чхол беше ръководител на отдела на Корейската трудова партия, отговарящ за връзките с Южна Корея и отношенията със САЩ. Той беше главният преговарящ на Ким Чен Ун по въпросите за денуклеаризацията. На няколко пъти посети САЩ и се срещна с американския президент Доналд Тръмп. Ким Йон Чхол проведе и няколко срещи с американския държавен секретар Майк Помпео.

Новината за отстраняването му съобщи южнокорейският депутат И Хе Хун, като се позова на южнокорейското разузнаване. Причините за отстраняването на Ким Йон Чхол засега остават неизвестни. Според южнокорейската агенция Йонхап на поста на Ким Йон Чхол е назначен Чан Гим Чхол.

Посрещнаха Ким Чен Ун на руската граница с хляб и сол и цветя

Новината за отстраняването на Ким Йон Чхол идва два месеца след провала на срещата на върха на Ким Чен Ун с Доналд Тръмп в Ханой, приключила без споразумение. А миналата седмица севернокорейското външно министерство каза, че Пхенян повече не иска да разговаря с Помпео и той трябва да бъде заменен с някой "по-зрял в общуването", припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун предупреди, че провалът на разговорите във Виетнам може да поднови напрежението със САЩ и каза, че е заинтересуван от нова среща с Тръмп само ако САЩ покажат повече гъвкавост.