На сутринта на 8 януари във въздуха над столицата на Иран самолет на Международните авиолинии на Украйна пламна няколко минути след излитането си. Боинг 737, който летеше от Техеран към Киев  със 176 души на борда си, се разби, свален по „погрешка“ от войник на Въоръжените сили на Иран...

Всичките 176 души загинаха. Сред тях 9-има бяха пилотите и стюардесите на злополучния самолет. Според украинските международни авиолинии, екипажът е бил опитен - трима пилоти и четири стюардеси и двама стюарди, които са имали много часове полет. Кои са те?

Пилотът Алексей Наумкин има 12 хиляди летателни часа, бил е инструктор. Той често пилотирал Boeing-737, а небето обичал от ранно детство. Наумкин е от династия на пилоти и затова не е изненадващо, че колегите му са го обявили за един от най-добрите в курса.

 

Инструкторът на рейса Алексей Наумкин

Големият опит във военнотранспортната, а след това и в гражданската авиация не помогна и на пилота Сергей Хоменко. На земята мъжът остави две деца. Колегите в социалните мрежи говорят за него като за „майстор в занаята си“.

Две дъщери и съпруга не дочакаха от Иран  33-годишния Владимир Гапоненко. Повече от 11 хиляди часа летене на Boeing 737 и повече от 5 хиляди часа като командир на самолет - това не е пълният списък на достойнствата на инженера навигатор.

 

Командирът на екипажа Владимир Гапоненко

Роднини и приятели на загиналите стюардеси ги оплакват в социалните мрежи. Точно преди 2 седмици, Валерия Овчарук написа в своя Instagram: „Работа, обичам те“. Профилът й беше придружен от цитат от песента «I believe i can fly». Момичето де владеело отлично английски език и лесно е получило работата в МАУ.

Стюардесата Валерия Овчарук

Другата стюардеса - Мария Микитюк - беше само на 24 години, за които е успяла да посети 23 държави на света. Момичето публикува последната си снимка в Instagram от Дубай. На снимката тя стои близо до новогодишното дърво, а в надпис пита: "На кого да кажа стихотворение?"

Стюардесата Мария Микитюк

„Тя обичаше небето и много се гордееше с работата си. Такива позитивни и активни хора рядко се намират“, пишат за Микитюк в социалните мрежи на Националния авиационен университет, който тя е завършила през 2018 г.

Мнозина не искат да повярват в смъртта на Денис Лихно . Снимки в социалните мрежи от неговите пътувания, в които стюардът е придружаван от любимото си момиче, сега са придружени от коментарите „Вечна памет“ и „Не можем да повярваме...“. В родния си град Переяслав той остави родителите си и по-малкия си брат.

 

Стюардът Денис Лыхно

Коментари със съболезнования има и за 27-годишната Екатерина Статник. Стюардесата живееше и учеше в Нова Каховка. Наскоро тя беше на почивка с родителите си в Израел, но отпразнува новогодишните празници в Киев. Говорят за нея като за  ярко, искрено и целенасочено момиче.

Стюардесата Екатерина Статник

Стюардесата Юлия Сологуб работи на новото място само шест месеца. Тя е родена във Волин, в Нововолинск, където сега за нея скърбят буквално всички. „Приятели, след като прочетох имената на жертвите, попаднах на името на Юлия Сологуб, това е нашето момиче от Нововолинск! Прекрасна, светла! - коментира смъртта на Юлия местният жител Андрей Кравченко.

А стюардът Игор Матков в бъдеще искал да стане пилот и дори постъпил във втори курс в Кировоградската летателна академия на НАУ със специалност авиационен транспорт. Така и не можа да завърши обучението си. Той остави родителите си и сестра си, която живее в САЩ. Именно тя съобщила на бащата на Игор, че самолетът, с който брат й се връща в Киев, се е разбил.

Превод и редакция: Glas.bg