Външно министерство не разполага с информация за задържан български гражданин в Истанбул при операция на турската полиция за пресичането на незаконен трафик на оръжие за България.

„В консулството в Истанбул до този момент не е постъпвала официална информация за задържан български гражданин”, съобщиха от МВнР.

По-рано „Хюриет” съобщи, че турската полиция е задържала български гражданин при операция срещу незаконно превозване на оръжие за България.

Пратката е била задържана в Истанбул по време на операция в пристанището „Амбарлъ”, намиращо се в квартал „Бейликдюзю”.

Оръжейният арсенал е открит в контейнер с автомобилни части и включва: един сглобен пистолет, части за дългоцевна пушка и за 28 пистолета, 1200 патрона за пистолети и 30 броя патрони за пушка. Корабът, който е превозвал оръжието, е идвал от САЩ и е плавал под флага на Сингапур.

Общо са задържани петима души. Според турски медии, първоначално на пристанището е бил арестуван български гражданин с име М. М. Владимиров, който се е опитал да получи информация за провежданата операция.

По-късно са били задържани и други заподозрени за участие в контрабанда на оръжия и срещу тях са започнати съдебни действия.