Последствията от една глобална антивакс кампания - десетки хиляди бебета са пропуснали важните и задължителни ваксини за морбили, рубеола и други.

Случаите на дребна шарка във Великобритания например са се увеличили тройно спрямо 2017 г. - броят на диагностицираните деца е 991. Франция е страната с най-много неваксинирани деца в цяла Европа, а на второ място се нарежда именно Обединеното кралство.

Повече от половин милион бебета не са били ваксинирани от 2010 година насам.

Здравни експерти се тревожат, че родителите са се поддали на манипулация и фалшиви научни факти, които се разпространяват в социалните мрежи от антивакс лобита.

Само преди два месеца Световната здравна организация обяви, че Великобритания отново е страна, в която върлува дребната шарка, а за връщането на вирусното заболяване виновни са именно антиваксърите.

Медии на Острова дори са започнали активни кампании, с които да накарат населението да престане да вярва на спекулации и да се ваксинира. Много хора всъщност подценяват факта, че много от заболяванията, за които съществуват ваксини, могат да бъдат смъртоносни при тяхната липса.

Броят на ваксинираните хора във Великобритания е ударил ново дъно, невиждано от пет години насам.

Здравни експерти дори категорично заявиха, че антивакс пропагандата е нещо изключително опасно и може да доведе до дезинформация и объркване.

Често пъти пък родители, които искат да разсеят всички самнения, че ваксините са опасни, често стават обект на критики от страна на антиваксърите.

Такъв е случаят с Алба и нейната майка.

Момиченцето имало сериозна инфекция и майка й решила да публикува снимки, за да покаже на останалите родители колко опасен може да се окаже отказът от ваксинация.

Алба била на 1 годинка, когато се заразила с дребна шарка. Била твърде малка обаче, за да получи своята ваксина. Така една нощ през месец април тя била транспортирана по спешност в болницата с висока температура - 42 градуса.

Симптомите се появили малко след рождения ден на малкото момиченце. Апетитът й изчезнал, очите й били подути и имала обрив.

На следващия ден диагнозата била ясна - дребна шарка.

През следващите 8 дни Алба преминала множество тестове, скенери и терапия с множество антибиотици.

Малкото дете не било единственият подобен случай и затова лекарите окуражили майката да публикува историята си в социалните мрежи, за да предупреди останалите родители за опасностите.

Вместо съчувствие и одобрение, срещнала критики.

“Никога не съм ставала свидетел на подобна омраза от майка към майка. Обвиняваха ме. Казаха, че аз съм виновна, че се е заразира с дребна шарка, защото не съм я държала вкъщи”, разказва пред “Дейли мейл” майката на момиченцето.
И категорично заявява всички, които имат притеснения относно ваксините, да се обърнат към личния лекар и да получат съвет.

“Последното нещо, което трябва да направят, е да търсят помощ в интернет. Там говорят антиваксърите”, коментира майката на Алба.