С мегапортфейл, разполагащ с поне 124 млрд. евро, ще разполага през втория си мандат като еврокомисар българският представител в Еврокомисията Мария Габриел.

Такъв е размерът на общия бюджет, предвиден за иновациите и младежта в ЕС. Те са съчетани в един ресор, който е поверен именно на Габриел, стана ясно във вторник, след като новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен представи официално своя 26-членен екип и новата структура на комисията. Парите ще бъдат осигурени основно по програмите „Хоризонт Европа“ и „Еразъм“ За научни изследвания и иновации ЕК планира да задели рекордните 94,1 млрд. евро, а за подкрепа на обучението на младежи и развитие на спорта на Стария континент още над 30 млрд. евро.

Ресорът „Иновации и младеж“, който Габриел поема за втория си мандат в ЕК, всъщност се разписва в европейското законодателство за първи път. При досегашния шеф на ЕК Жан-Клод Юнкер най-близък до него бе ресорът „Образование, култура, младеж и спорт“.

„Това е признание за България“, коментира самата Габриел, след като ресорът й стана ясен. Тя поздрави Лайен за смелостта най-после да бъдат обединени под една шапка основни елементи на т.нар. златен триъгълник - наука, бизнес и образование. По думите й това е смела амбиция високо в дневния ред на ЕС да стоят иновациите и младите хора.

Според нея това е и признание за България за свършеното дотук. Габриел изтъкна, че за нея е важно в новия ресор да бъдат голяма част от нещата, които са свършени през миналия мандат при цифровизацията. Тя напомни, че суперкомпютрите и дигитализацията, иновационните хъбове и всичко свързано с киберсигурността, се финансират от програмата „Хоризонт 2020“, която ще бъде наследена от „Хоризонт Европа“ и тя ще бъде именно под нейно ръководство.

„Искам Централна и Източна Европа да имат своето достойно място в нея. Искам нашите учени и бизнес също да бъдат активно включени“, подчерта Габриел. Тя даде да се разбере, че всъщност запазва контрол върху голяма част от досегашния си ресор. Иначе в свое писмо до всеки от еврокомисарите Лайен описвала детайлно кой за какво отговаря (виж карето). Габриел описа ресора си като мащабен и стратегически.

И подчерта, че ще отговаря изцяло за финансирането по „Хоризонт Европа“, чийто бюджет е близо 100 млрд. евро, което пък било третото перо в европейския бюджет след земеделието и кохезионната политика. Габриел уточни, че ще отговаря и за новия план за действие за цифрова грамотност. "Чували сте неведнъж да говоря за борбата с дезинформацията от най-ранна възраст", коментира тя.

Иначе целта пред нея била две генерални дирекции, които досега не са работили заедно, да сформират екип, който ясно да каже, че Европа, за да се върне на цифровата карта, трябва да заложи на иновации и образование. По думите й в областта на образованието постоянно се говори за изтичането на мозъци и затова амбицията била да се увеличи тройно програмата „Еразъм“. Сега е около 15 млрд. евро, а за следващия програмен период можела да достигне 45 млрд. евро, пише Монитор. Габриел изтъкна, че освен за агенцията за малките и средните предприятия, които са гръбнакът на икономиката не само в България, но и в цяла Европа, ще отговаря за новата инициатива за европейските университети, т.е. младежите да получат по време на обучението си и практически опит в различни държави. Тя се зарече също така да обърне специално внимание на учителите, така че те да имат достойно заплащане.

Реакциите на новината за новите й отговорности не закъсняха и у нас, като се отличиха с положителното й приемане. Президентът Румен Радев определи ресора на Габриел като важен и заяви, че очаква България да има активна роля.

„Не меря ресорите с това какъв финансов обем от средства съдържат в себе си и колко ще разпределят. Не е това въпросът. Европа има амбицията да бъде водещ фактор на световната сцена. Това е залегнало във всички европейски стратегически документи. Това не може да се получи без иновации и без активното участие в работата с младежта на Европа“, коментира президентът.

Спортният министър Красен Кралев пък пожела успех на Габриел, като във Фейсбук написа: „Защото сме добри. Успех, Мария!“.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков също поздрави българския еврокомисар, като изтъкна, че ресорът на Габриел включва приоритетите на българското европредседателство - образование, наука, иновации и младеж.

„Тези приоритетни области, които са приоритетни и за Европа, бяха оценени по подобаващ начин и България получава възможността български еврокомисар да работи в следващите пет години върху тях“, посочи Биков.

Шефката на НС Цвета Караянчева пък изтъкна в Брюксел, където във вторник трябваше да се срещне с шефа на ЕП Давид Сасоли, че иновациите са бъдещето. Тя определи ресорът като много важен и голям и като признание и уважение към самата Габриел. „Мегаресор с голямо финансиране“, констатира Караянчева.