Тъмната страна на "фабриките за бебета". С тези думи може да се опише един доста мрачен бизнес в Украйна, който се занимава със сурогатно майчинство.

Тъжните истории започват още през 2014 година. Тогава репортери на ABC се срещат с майката на Гами в Тайланд. Дето е било "поръчково" - семейство от Австралия платило на фирма, намерили сурогатна майка и всичко вървяло по план. До момента, в който Гами не се родил с увреждания.

Тогава семейството решило да вземе само близначката на момчето, а него да остави на произвола на съдбата в ръцете на майка, която никога не е искала да го отглежда.

Сега светът разбира за друг подобен случай.

Украйна е една от най-бедните държави в Източна Европа. Страната все още се опитва да се справи с конфликта с Русия. Сурготатството с търговска цел е позволено, но само за безплодни двойки.

Въпреки това обаче няма правна рамка, която да регулира бизнеса с бебета. Жените, които са наемани от компаниите да бъдат сурогатни майки, на практика нямат никакъв избор и накакви права. Те са предимно бежанки, които не могат да се върнат обратно в родните си страни и нямат работа.

Историята на Бриджет започва преди три години, още преди да бъде родена. Калифорнийското семейство на Матю и Имград нямат възможността да имат свое собствено дете и затова се обръщат към компания в Украйна. Бриджет обаче се родила преждевременно и била със сериозни увреждания. Лекарите дали много малък шанс за живот.

Калифорнийското семейство обаче изпратило съвсем официално писмо до болницата, с което отказвало да прибере Бриджет в бъдещия и дом, а освен това настоявали лекарите да изключат животоподдържащите апарати, защото била във "вегетативно състояние" и нямали желание да я отведат в Америка.

И така започнала историята на Бриджет - момиченце, чийто шанс за добро семейство, бил отнет още с раждането й.

Първите две години от живота си момиченцето прекарва в болницата. През март 2019 г. е настанена в сиропиталище, което се намира на 130 километра от Киев. Какво се случва със сурогатната й майка, не е ясно.

За нея се грижи медицинската сестра Марина Бойко, която я нарича с милото "Бризи". Двете се гледат още от раждането на малкото момиченце. А то едва говори, не може да се храни сама, не тича.

Бойко всяка сутрин отделя време за Бриджит, играе с нея и е убедена, че детето може да навакса голяма част от развитието си с правилната терапия. Но не в сиропиталището. Там средствата, с които разполагат, не са достатъчни.

Жената опитва да се свърже с американските родители на Бриджит. В социалните мрежи информира за развитието й. Коментар или отговор обаче няма.

"Искам да им кажа, че имат прекрасна дъщеря. Не може да съдиш едно дете веднага след раждането", казва Марина Бойко.

Украинската агенция, която помага на американското семейство за намирането на сурогатна майка, също отрича всякаква отговорност.

Собственикът й Алберт Точиловски твърди, че друга компания е злоупотребила с името му и всъщност именно тя е била отговорна за случая с Бриджет. Според компетентния орган в Украйна тази история не е прецедент.

До момента момичето не е имало гражданство. Другата седмица обаче ще получи украинско такова и след това ще може да бъде осиновена.

"Да открие семейство, което я обича, е най-важното за Бриджет", казва Марина Бойко.

Ако не намери такова обаче, когато навърши 7 години, ще трябва да се премести в друго сиропиталище. А жената, която вече я обича, няма да може да се среща с нея.