Френският президент Еманюел Макрон обяви 24 април за национален ден в памет на арменския геноцид - въпрос, който редовно поражда търкания между Турция и страни членки на ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Спазвайки свои предизборно обещание, Макрон заяви на годишната вечеря на Координационния съвет на арменските организации във Франция, че Франция е била една от първите страни, които са осъдили избиването на арменци в Османската империя.

Франция официално призна арменския геноцид през 2001 г.

Турция приема, че много от живеещите в Османската империя арменци са били убити в сблъсъци с османските сили през Първата световна война, но оспорва броя на убитите и отрича тези убийства да са били системно организирани и да съставляват геноцид.

Макрон каза, че е уведомил предварително турския президент Реджеп Тайип Ердоган за това решение и добави, че иска да запази отворен диалога с Турция.

"Имаме разногласия по борбата срещу "Ислямска държава", по човешките права и гражданските свободи в Турция и по геноцида. Имаме и допирни точки по въпроси като нуждата от политически преход в Сирия. Диалогът с Турция е изключително важен", заяви френският президент.