Ръководителят на регионалния перинатален център в Атирау, Казахстан, е заподозрян, че е убил новородено.

Този факт обаче е разкрит при съвсем друго разследване срещу директора - за корупция в огромни размери - и в един разговор по телефона е установено, че той е говорил именно за смъртта на бебето.

Това съобщи на брифинг заместник-председателят на Агенцията за борба с корупцията Шингъс Кабдула, цитиран от Tengrinews.kz.

Убийството, както сочи обвинението, е извършено поради нежелание на медиците да се преработи пълната документация по случая. Със заповед на директора детето е било поставено в… хладилна камера.

"След раждането бебето е регистрирано като мъртвородено поради непредпазливост, докато в действителност е било все още живо. След даване на признаци на живот, лекарите, вместо да предприемат спешни мерки, решили да действат според издадените документи. Една от причините за тези им действия била, че вече не можели да бъдат коригирани попълнените документи в базата данни, че детето всъщност е живо, а не е починало", уточни Кабдула.

Обвиняемите са двама души – началникът на болницата и акушер-гинекологът, който е участвал в израждането на пеленачето. Грози ги до 20 години затвор.