Кризата в социалистическата диктатура на Венецуела се задълбочава - обхваната от масов глад и липса на медицински материали - няма утеха дори за мъртвите.

"Това, което се случва, е средновековно. Хората "наемат" ковчези за погребенията, но ги връщат след церемонията. Същият ковчег се използва отново и отново, защото хората не могат да си позволят да си купят ", казва лидерът на венецуелската опозиция Хулио Борхес, който живее в изгнание в колумбийската столица Богота през последните девет месеца. "И тогава те трябва да обвият тялото в пластмасови торби за самото погребение. Други нямат пари за гроб, така че заравят близките в задната си градина."

Борхес каза, че е "наистина страховит" проблемът за това как правилно да погребат мъртвите. Други венецуелци се съгласяват, че използването на "общи гробове" в задния двор, е станало нещо стандартно.

Един венецуелец, който желае името му да не бъде публикувано, описва внезапната смърт на баща си в столицата Каракас миналата седмица. Семейството нямало автомобил, за да откара тялото в моргата. Отнело повече от един ден, за да транспортират тялото.
И дори тогава семейството трябваше да каже сбогом на родителя - нямали пари за погребение и църковна служба, и се надявали тялото да бъде изгорено в някаква масова кремация.