Кремъл е готов за нова среща между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп, но няма намерение да се натрапва и да уговаря Белия дом за това, каза пред журналисти в Москва днес помощникът на руския президент - Юрий Ушаков, цитиран от ТАСС. Сега всичко зависи от американците, добави той.

Отказът на Тръмп от уговорената вече среща с Путин в рамките на форума на Г-20 в Буенос Айрес не обиди руския президент, но предизвика съжаление, посочи Ушаков, отговаряйки на журналистически въпрос.

После съветникът обясни, че по време на приема в аржентинската столица Тръмп сам е дошъл при Путин и двамата са имали разговор "на крак", продължил около 10-15 минути.

"Нашият президент изложи сравнително подробно, доколкото това е възможно за 10-15 минути, нашата оценка за случилото се (в Керченския проток), а президентът на САЩ внимателно изслуша нашата аргументация", каза Ушаков. Засегнати били и други теми, но той не уточни какви, като добави, че не може да разкрие всичко.

Съветникът на Кремъл разказа и за разговорите на Путин с германската канцлерка Ангела Меркел и с турския президент Реджеп Ердоган. Той обсъдил с тях възможността за нова четиристранна среща на върха за обстановката в Сирия във формат Русия-Турция-Германия-Франция. Според Ушаков тя може да се състои и на друго място, а не в Истанбул като първата. Времето и мястото ще се съгласуват допълнително.

Той спомена и планирани посещения на Путин в Обединените арабски емирства и в Саудитска Арабия, където президентът бил поканен. Срокове за тези визити обаче още не са обсъждани, пише БТА.