Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков опроверга твърденията на украинския министър на инфраструктурата Володимир Омелян, че Русия е въвела ограничения на корабоплаването през Керченския проток и е блокирала украинските пристанища на Азовско море, предаде ТАСС.

Твърденията на украинския министър "не съответстват на действителността", каза Песков на пресбрифинг в Москва. Той обясни, че съществува определен ред за техническо уведомяване на пристанищната администрация в Керч за преминаване на кораби през Керч-Еникалския канал и в редица случаи заради гарантиране на безопасността на навигацията с оглед на климатичните условия се взима решение за спиране на навигацията.

"Преди два дни движението там бе спряно заради бурния вятър и много силното течение, което създаваше опасност за корабоплаването, но след като времето се нормализира, всичко беше възобновено. Това е обичайна световна практика и тук няма нищо извънредно", поясни Песков, цитиран от БТА.

Според говорителя на Кремъл изявлението на украинския президент Петро Порошенко, че Русия има планове да прокара сухоземен "коридор" от Донбас към Крим, е абсурдно. Той го определи като "пореден опит да се провокира напрежение".

Говорителят на руския президент съобщи още, че по време на срещата на върха на Г-20 в Аржентина се е състояла кратка среща "на крак" между президентите на Русия и САЩ, Владимир Путин и Доналд Тръмп. На нея обаче не е била обсъдена възможността за посещение на руския лидер в САЩ.

ТАСС цитира думите на самия Путин пред журналисти в Буенос Айрес след тази среща. "С две думи, отговорих на неговите (на Тръмп) въпроси, свързани с инцидента в Черно море", казал Путин и изразил надежда, че "пълноформатна среща между двамата президенти все пак ще се състои, когато американската страна бъде готова за това".

Песков обясни също така, че дружеското ръкостискане между Путин и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман в Буенос Айрес било обусловено от "добрите лични отношения между двамата". Тези лични отношения "са залог за достатъчно ефективно взаимодействие на взаимноизгодна основа", отбеляза говорителят на Путин, като добави, че между двамата се е състояла "много плодотворна и съдържателна беседа", в която била засегната и темата за взаимодействието в рамките на ОПЕК.