Кремъл остро разкритикува призива на президента на Украйна Петро Порошенко към НАТО да разположи кораби в Азовско море. Порошенко отправи този призив по-рано днес в интервю за германския в. "Билд".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че искането на Порошенко "ясно цели да предизвика повече напрежение" и е водено от "предизборните и вътрешнополитическите мотиви" на украинския лидер, предаде Асошиейтед прес.

На всекидневния брифинг Песков отхвърли твърденията на Украйна, че Русия ограничава корабоплаването близо до Крим, предаде Ройтерс.

По-рано днес украинският министър на инфраструктурата Володимир Омелян каза, че две украински пристанища на Азовско море - Бердянск и Мариупол, са ефективно блокирани от Русия, която не позволява на никакви съдове да влизат и излизат от тях.

Песков каза, че не знае за никакви подобни проблеми и че трафикът на корабите през Керченския проток, разделящ Черно от Азовско море, е нормален. Говорителят на Кремъл допълни, че понякога има закъснения в района, но те са резултат от лошото време.

Песков заяви, че Кремъл не вижда необходимост от посредничество между Русия и Украйна заради напрежението в Керченския проток, но е признателен на всеки, който допринесе за деескалация, предаде ТАСС.

Говорителят посочи, че срещата на Владимир Путин с Доналд Тръмп ще се състои в кулоарите на Г-20, защото Кремъл е получил потвърждение от Вашингтон, предадоха световните агенции. По-рано днес Ройтерс, позовавайки се на документ на Кремъл, съобщи, че срещата ще е на 1 декември в 14.30 ч. по Гринуич.

Песков каза, че срещата между двамата президенти може да продължи час, но предупреди, че всичко ще зависи от самите лидери. Той подчерта, че диалогът между Русия и САЩ е необходим в интерес на целия свят, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Кремълският говорител съобщи, че Путин не планира да отиде на конференцията за климата в Полша. Форумът започва на 2 декември и продължава до 15 декември в полския град Катовице.