Опитите за легитимиране на узурпацията на властта във Венецуела, които предприемат някои страни, са намеса във вътрешните работи на тази държава. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпрос дали Русия би признала опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, предаде ТАСС.

"Всяко решение за вътрешнополитическата криза на Венецуела е възможно само за самите венецуелци", каза той. По думите му "натрапването на някакво решение или опити за легитимиране на опита за узурпация на властта" са, според Кремъл, "и пряка, и косвена намеса" във вътрешните работи на Венецуела. Песков отбеляза, че тези опити не спомагат за "мирното, ефективно и изпълнимо уреждане на кризата", която венецуелците "трябва да преживеят самостоятелно".

На 23 януари председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се обяви за и.д. президент. Преди това Николас Мадуро положи клетва за нов президентски мандат след избори през миналата година, окачествени от международната общност като недемократични, припомня БТА.

Гуайдо бе признат за легитимен държавен глава на Венецуела последователно от САЩ, страните от Групата от Лима (без Мексико), Организацията на американските държави, а няколко европейски държави - Великобритания, Германия, Испания, Холандия и Франция - дадоха на Мадуро срок да обяви нови свободни и честни избори. Този срок изтече и днес тези страни признаха Гуайдо за лидер на Венецуела, последвани от Латвия, Литва, Дания, Австрия и други. Ватикана обяви, че няма да взема страна по венецуелската политическа криза, припомни ДПА.

Според ТАСС освен Русия подкрепа за Николас Мадуро изказват Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Салвадор и Турция.