Погребват стотици жертви на коронавируса в импровизирани братски могили край Ню Йорк. Шокиращата гледка съживява спомена за чумата от Средновековието, когато броят на починалите е бил толкова голям, че те не са били погребвани отделно, а в ями или са били направо изгаряни.

За последните 24 часа САЩ регистрираха 1 783 смъртни случая, като общият им брой е 16 478. Най-мрачна е картината в щата Ню Йорк, където само за последния ден има 779 смъртни случая, а общият им брой е 6 298.

Но мракът, обзел Ню Йорк, не свършва дотук. Изправен пред очевидната невъзможност да се справи с прииждащите трупове, щатът е открил зловещ начин да осигури вечен дом за самотните си или бедни жители, загубили битката с COVID-19.

Властите в Ню Йорк са наели работници, които погребват мъртви в поле на остров Харт – остров, известен с тъжното си минало като място на психиатрична клиника, приют за бездомни, комуна за наркозависими и поправително училище.

Градът използва остров Харт, за да погребва нюйоркчани с липса на роднини или чието семейство не е в състояние да организира погребение, съобщава „Дъ Хил“, цитирани от Блиц.

Около 25 тела се погребват всяка седмица от нископлатени затворници, работещи на острова, който се намира на източния бряг на градския квартал Бронкс и е достъпен само с лодка.

Този брой започва да се увеличава през март, когато новият коронавирус се разпространява бързо, превръщайки Ню Йорк в епицентър на глобалната пандемия.

„На острова са погребвани около две дузини тела на ден, пет дни в седмицата“, казва Джейсън Керстън, говорител на службата, която съблюдава погребенията.

Преди да бъдат погребани, мъртвите се увиват в чували и след това се поставят в борови ковчези. Името на починалия се надписва с големи букви на всеки ковчег, което ще помогне в случай, че тялото трябва да бъде изровено. Телата се заравят в дълги тесни окопи, изкопани от багери.

„Добавени са два нови окопа, в случай че имаме нужда от тях“, каза Керстън.

„За да помогнат на фона на скока на смъртността от COVID-19, от главния затвор в града бяха наети работници по договор“, добави той.

В четвъртък сутринта е забелязана баржа с хладилна камера на борда, в която има около две дузини трупове, уточнява БГНЕС.

Говорителката на градския Център по медицински въпроси Ая Уорти-Дейвис, каза, че островът е използван като място за временни гробове, ако смъртните случаи превишат капацитета на моргата в града.

„Центърът може да съхранява около 800 до 900 тела в своите сгради и има място за съхранение на около 4 000 тела в около 40 хладилни камери“, каза Уорти-Дейвис.

Друг остров южно от Харт, Островът на Рандал в Ийст Ривър, се използва като паркинг за десетки празни хладилни камиони за транспортиране между градските болници.

Градски здравни служители бяха забелязани също в четвъртък да прехвърлят тела от два камиона в три катафалки, изпратени от погребални домове.