Вицеадмирал Джим Малой, заместник-командващ на военноморските операции, отговарящ за операциите, планирането и стратегията, от тази седмица поема командването на военноморската мисия на САЩ в Близкия Изток, съобщават вишестоящи моряци в Бахрейн. Това се случва във връзка с внезапната смърт на тризведен адмирал, съобщава американското военно издание Stars and Stripes. Както БЛИЦ писа вицеадмирал Скот Стирни, който беше начело на Централното командване на ВМС на САЩ и 5-и флот*, беше открит мъртъв в дома си в Бахрейн, в събота.

Планиран е частна погребална церемония в базата на американските ВМС в страната, са съобщили източници на изданието в понеделник. Те, обаче, са отказали да коментират твърденията на CBS News и USNI News, които са цитирали неназован източник, че със сигурност Стирни се е самоубил. Докато смъртта на командващият все още се разследва, началникът на военноморските операции адмирал Джон Ричардсън заяви, че няма подозрения за извършено престъпление, отбелязва изданието.

Както пише вестникът, Ричардсън назначил Малой, който вече е на път към Бахрейн, много скоро след смъртта на Стиърни, временно да поеме командване.

*(NAVCENT – елемент от Централното командване на САЩ (USCENTCOM). Районът на отговорностите му включва Червено море, Оманския залив, Персийския залив и Арабско море. В състава му е 5-и флот на САЩ и няколко подчинени оперативни съединения, включително Оперативно съединение 150, 158 и други.