Вирусолог, работила години наред в Хонгконгския университет, обвини Китай в прикриване на истината за произхода на COVID-19.

В интервю за "Foxnews" Ли Мен Ян заяви, че вирусът е създаден в лаборатория.

Тя бяга преди няколко седмици от своята родина в Съединените щати, където сега разказа, че новият коронавирус е създаден в китайска военна лаборатория, а информацията за неговия произход е прикрита от правителството.

По думите й Пекин е бил наясно със съществуването на коронавируса, много преди официално да го признае.

"В момента, в който кажа това в Хонконг, ще изчезна и ще бъда убита. Никой не може да ме чуе, поради тази причина дойдох в САЩ, за да кажа истината за произхода на COVID-19", сподели тя.

Ли Мен Ян заяви още, че Пекин е имал данни за предаването на вируса от човек на човек още в края на декември.

Китайската телевизия "Си Джи Ти Ен" опровергава твърденията на лекарката. Медията цитира официална позиция на Хонконгския университет, който се дистанцира от нея.

Мен Ян обаче, е категорична – учените, които са посмели да кажат истината, са били дискридитирани и арестувани.

"Бях от първите, които проучваха вируса през 2019 година", категорична е тя.

В подкрепа на твърдението, че лекарите са били принуждавани да мълчат, Ли Мен Ян показва чат, в който вирусът е бил обсъждан от специалистите.

Тя сподели още, че към края на 2019 г. прекият й началник й заръчал да направи тайно разследване във връзка с естеството на вируса.

Започвайки да изучава патогена, Ли Мен Ян е забелязала определени особености във вируса, които й подсказали, че е бил създаден в лабораторни условия, а обясненията на китайското правителство, че COVID-19 е плъзнал от пазара в Ухан е просто измислена "сцена от сюжета".