90 от 100 излекувани от COVID-19 пациенти, които са получили лечение във водеща болница в китайския град Ухан, все още имат увреждания на белите дробове, а 5% от тях са били поставени отново под карантина, тъй като са дали положителна проба за коронавируса, съобщи Радио Китай.

Екип от болница „Джуншан” към Уханския университет, оглавяван от директора на интензивното отделение д-р Пън Джъюн, е извършил последващи посещения на 100 пациенти от април насам, като средната им възраст е била 59 г.

 Резултатите показват, че белите дробове на 90% от пациентите са с увреждания, т.е. нормалните им функции не са се възстановили до нивото на здравите хора.

Учените са извършили тестове: 6-минутни разходки с пациентите, като са открили, че тези пациенти могат да изминат 400 метра за шест минути, докато здрави хора извървяват 500 метра за същото време.

„Имунната система на стоте участници в изследването не се е възстановила напълно. По-малко от половината от излекуваните пациенти са се върнали на работа”, сочи още доклада.