Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е екзекутирал петима свои служители от Министерството на икономиката на страната заради критики към него и управлението му.

Това се казва в най-новата книга на американския репортер Боб Удуърд, който твърдиоще, че лидерът на Северна Корея дори веднъж се е похвалил, че е изложил главата на чичо си на показ, след като го екзекутирал.

Петимата служители, които били убити, имали неблагоразумието да критикуват лидера по време на вечеря с него, съобщи южнокорейският вестник Daily NK.

Медията твърди, че петимата мъже са били застреляни на 30 юли, след като открито са критикували правителството на КНДР, тъй като не е успяло да разреши множество въпроси, свързани с търговията и финансите.

Според Daily NK официалните лица дори са подчертали необходимостта Северна Корея да развие сътрудничество с чужди държави в условията на предстоящи търговски санкции.

Твърди се, че мъжете са арестувани, след като един от по-младите им колеги се е отказал от тях и е докладвал думите им на тайната полиция на Северна Корея.

Изданието твърди, че семействата на мъжете са били преместени в лагер 15 в Йодок, който е известен с настаняване на политически дисиденти. Съобщава се, че Ким от своя страна е доволен от екзекуцията на служителите, защото ги смятал за заплаха за националната сигурност на страната.