Със старта на новата си сесия Долната камара на казахстанския парламент ще започне да използва латиница вместо досегашната кирилица, съобщи парламентарната пресслужба, цитирана от ТАСС.

Всички табели в сградата и всички имена на депутатите, изказващи се от трибуната, са изписани на латиница, се казва в съобщението, поместено на уебсайта на парламента. Текстът на съобщението обаче е написан на досегашната кирилица.

На 26 октомври 2017 г. тогавашният президент на Казахастан Нурсултан Назарбаев подписа указ за преминаването на казахския език от кирилица на латиница. На правителството бе възложено преходният период да завърши поетапно до 2025 г. Новата азбука ще се състои от 32 букви, някои от които с диакритични знаци.

Езикът в страната като цяло е спорна тема. В момента официалните езици са два - казахски и руски, но на някои места децата сами могат да изберат кой език да учат. Повечето говорят свободно и двата езика.

Късането с кирилицата е част от опита на Казахстан да намери своята идентичност и властите не пестят пари. Няколко от съседните азиатски държави също смениха азбуките си след разпада на СССР.

Повечето казахстанци обаче гледат скептично на планираната промяна. Те не виждат смисъл и предимства от промяната, която ще струва скъпо.