Херцогът и херцогинята на Съсекс решиха да се оттеглят от кралските дела и да живеят в Канада половината от времето. Канадският премиер уверява, че канадците са доволни от това. Но има един доста... важен въпрос: Кой ще плати за тази радост?

"Смятам, че повечето канадци много се радват, че кралското семейство живее тук", заяви канадският премиер Джъстин Трюдо пред репортери в понеделник. „Но как ще изглежда това и с какви разходи ще бъде свързано - ще имаме още много дискусии по въпроса“, продължи Трюдо.

Канадците са загрижени по-специално за въпроса кой ще плаща, за да защитава принц Хари и съпругата му, а водещ канадски вестник дори се чуди как Хари и Меган могат да получат разрешение за пребиваване - и призовава правителството да не ги пуска.

Херцогът и херцогинята на Съсекс отказали пари от бюджета на кралския двор, но това по принцип не се отнася до разходите за осигуряване на тяхната безопасност. Британската полиция защитава членовете на кралското семейство; тази работа се плаща отделно от бюджета и струва над 100 милиона паунда (130 милиона долара) годишно за цялото кралско семейство и неговите резиденции.

Според оценките на канадската преса защитата на Хари, Меган и сина им Арчи в Канада ще струва около 1,3 милиона долара годишно.

"Сигурността е важен въпрос. Хари няма шанс някога да започне да живее живота на прост, непознат гражданин. Той е роден в кралското семейство, цял живот ще бъде мишена за терористите", заяви за Би Би Си в понеделник публицистката Кейт Малтби.

Британската преса писа, че Трюдо вече е обещал на кралица Елизабет, че Канада ще поеме защитата на внука й и семейството му, но министърът на финансите на Канада Бил Морно отговори на въпрос пред репортери: "Все още не сме мислили по този въпрос."

Точно преди пет години, когато тази снимка беше направена, канадският премиер Джъстин Трюдо вероятно не би могъл да си представи, че ще трябва да мисли за преместването на британския принц със семейството му