Притеснителна новина за екоравновесието на планетата Земя, а и за здравето на хората. Япония ще излее радиоактивна вода от ядрената централа Фукушима директно в Тихия океан.

"Токио Електрик" (ТЕПКО) е оператор на централата, която пострада сериозно при аварията, станала преди повече от 8 години. Тонове вода се изливат, за да се поддържа разтопеният уран при безопасна температура. Само преди около месец обаче от компанията съобщиха, че капацитетът се изчерпа и много скоро може да се наложи изпразване.

А къде може да бъде излята радиоактивната вода? Правилно - в океана.

"Единствената ни опция е да източим водата в морето и да я разредим", заяви министърът на околната среда на Япония, цитиран от "Индепендънт".

Не е ясно обаче какво количество радиоактивна вода ще бъде източено в Тихия океан. Очаква се, че капацитетът за съхранението на отпадъчната течност да бъде напълно изчерпан до 2022 година.

Предложението обаче все пак трябва да бъде обсъдено на правителствено заседание. В момента властта очаква доклад от експерти, преди да вземе своето окончателно решение за това как точно да се отърве от радиоактивната вода.

Ако обаче Япония даде зелена светлина и се предприемат действия за източването на водата, това ще породи доста негативни реакции от страна на съседи, като Южна Корея например, които призовават Япония да вземе мъдро и предпазливо решение.