През 2010 година 24-годишният Грант Сабатие току-що е напуснал къщата на родителите си. Той сменя работа след работа, а в разгара на финансовата криза остава без никакво препитание. Той има едва 2 долара в сметката си и много малко време, за да си намери жилище и работа.

Същата тази година, на 24 август, той яде бурито с последните си пари. Няма дори за гуакамоле. Похапва го сухо. Тогава се хваща в ръце. Започва да рови в малки обяви за работа, изкарва малко, а с припечеленото започва да купува стари кепери на Volkswagen, които препродава с малка печалба, пише bg-voice.com.

В един момент Сабатие вече има 13 дребни бизнес начинания. За кратко време той успява да си докарва по над 300 000 долара годишно. Не ги харчи обаче, а заделя 80 процента от тях. Внася ги в доскоро изпразнената си банкова сметка и ги инвестира на борсата.

Само за пет години, три месеца и шест дни след сухото гуакамоле, той вече има спестени 1,2 млн. долара.

„Важното е да осъзнаем, че спестяването не е жертва. Това е възможност“, казва Грант Сабатие.

Историята му звучи романтично, но Сабатие, който вече е на 34 години, смята, че всеки, който печели малко повече от нормалната сума за работещ човек, може да се пенсионира след 10 години упорита работа. Идеята е да се изкарват поне 70 000 долара годишно.

Каква е тайната?

Да се пестят поне по 50 до 70 процента от приходите.

„Ще трябва да живеете малко по-различно от повечето хора“, добавя той. „Може би си мислите: „Как мога да живея с 30 000 долара или 35 000 долара годишно?“, Но всъщност можете да живеете добре с 30 000 или 35 000 долара годишно.“

Ето и съветите на Сабатие:

Намалете разходите си за жилище

Кой е най-големият ти месечен разход? За много хора това е наем или ипотека. Сабатие препоръчва да се опитате да намалите този разход колкото се може повече.

„Живейте в най-евтиния апартамент, който можете да си позволите, вземете съквартиранти. Вземете къща с две спални и отдайте под наем другата стая, за да поддържате разходите за жилище възможно най-ниски“, казва той.

Инвестирайте всичко изкарано

„Излезте и просто се опитайте да спечелите малко повече пари“, казва Сабатие. „Не е нужно да правите допълнителни 10 000 долара или повече на месец. Но всеки 1000 долара, които правите, ги инвестирате“. С инвестицията, парите се множат, а не седят просто в някоя сметка, където могат да изгубят стойността си.

Бъдете мотивирани

Ако искате да се пенсионирате рано, най-важното нещо е да бъдете мотивирани.

„Виждам много хора, които наистина се вълнуват и си приличат: „О, Боже, ще изляза навън и ще стана финансово независима. Ще се пенсионирам рано. И тогава, ако 90 дни по-късно се свържете с тях, те вече нямат мотивация“, казва Сабатие.