Аятолах Али Хаменей се закани, че Иран ще отвърне на "пиратството" на Великобритания, която задържа край Гибралтар ирански петролен танкер, съобщиха Reuters и DPA.

"Злонамерената Великобритания извършва пиратство и краде нашия кораб, като се опитва да го представи като законно дейсдтвие. Иран и тези, които вярват в нашата система, няма да оставят без отговор такова злодеяние", каза върховният ирански лидер в телевизионно изявление.

Британски морски пехотинци задържаха иранския супертанкер "Грейс 1" по обвинение, че превозва петрол за Сирия в нарушение на санкциите на ЕС, припомня БТА.

Техеран от самото начало настоява плавателният съд да бъде освободен.

Хаменей казва още, че Иран ще продължи да се отказва от спазването на отделни изисквания на ядрената сделка, тъй като европейските партньори не изпълняват задълженията си.

"Според нашия външен министър "Европа е поела 11 ангажимента; тя не спази нито един от тях. Ние спазихме своите ангажименти . . . . Сега ние започваме да съкращаваме нашите ангажименти, а те възразяват. Колко нагло! Вие не изпълнявате своите ангажименти!", се казва в изявлението на аятолаха, поместено на неговия уебсайт.