Два острова в югозападна Турция са обявени за продан. Те се намират в югозападната провинция Мугла, близо до Мармарис и са пуснати на пазара на впечатляващат цена от 367… милиона долара.

Островите са за продан от 22 септември, а търговците са двама бизнесмени, живеещи в САЩ, обясняват от "Дейли Сабах".

Стоката е доста апетитна - разположени са по протежение на тюркоазеният бряг на Турция, известен като Турската Ривиера – популярна туристическа дестинация.

Освен това, на единия остров за продан стърчат и три малки симпатични къщички. Хората с въобръжение (и пари) могат да използват имота за построяване и на ресторант и яхт клуб, за да привлекат още повече туристи.

Размерът на острова, който има четири залива, е 316 000 квадратни метра (78 декара).

Базираната в Истанбул компания "Босфорс" е агенцията за недвижими имоти и маркетинг, която се занимава с продажбата.

Собственик на единият остров, обявен за продажба, е крупен бизнесмен. През далечната 1980 г. смятал там да изгради хотел, но плановете не се реализират, тъй като островът бил обявен за защитена зона от първа степен.

Бизнесменът не успял да получи възвръщаемост на своята голяма инвестиция и затова сега решава да спечели някой лев обратно.

Ограниченията при защитения статут позволяват изграждането на ежедневно туристическо съоръжение и малко пристанище на острова. Той също е освободен от данъци за пет години, защото се намира в границите на провинция Мугла.

Вторият остров, който е пуснат за продажба, се намира край бреговете на курорта Айвалък. Става дума за един от 22-те острова в егейската провинция Балъкесир. Той струва едва 20 милиона долара.

Островът е само на 12 километра от крайбрежния курортен град Айвалък. За пръв път е продаден през 2002 г., а настоящите му собственици са три семейства.

265 000-те квадратни метра са дом на три къщи с площ 450 квадратни метра. На острова има и четири сладководни кладенци, 2 000 маслинови дръвчета, 3 000 борови дръвчета и различни овошки.