Щатският долар ще отслабне до 2020 г., не само защото Федералният резерв вероятно ще спре да повишава лихвените проценти, а и защото инвеститорите започват да намират по-добра възвращаемост другаде, казват от банката Морган Стенли, цитирани от CNBC.

Големите икономики като Европа, Япония и Китай инвестират по-малко на световните финансови пазари, така че търсенето на долара вероятно ще намалее.

Това е важно, защото САЩ поддържат фискални и текущи дефицити, така че страната се нуждае от купувачи за облигациите, които продава. Фискален дефицит се случва, когато общите разходи на правителството надвишават приходите, които получава, докато дефицитът по текущата сметка възниква, когато една страна внася повече отколкото изнася.

"Когато създавате дълг, трябва да намерите някой да го купи. И това означава, че трябва да погледнете глобалната наличност на капитал, а глобалната наличност на капитал е в рязък спад", казва Ханс Редекър, отговорникът за Forex търговия в банката Морган Стенли.

В резултат на това ще има по-малко капитал за финансиране на щатските дефицити.

Морган Стенли прогнозира, че индексът на долара ще падне от около 97 понастоящем до 85 през четвъртото тримесечие на следващата година и до 81 до края на 2020 г.