Председателят на комисията по международни работи на Съвета на Федерацията на Русия (Сената) Константин Косачев е разтревожен от съобщенията за задържани в България активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че Москва е готова да ги защитава, включително по обществено-политическа линия, съобщи ТАСС.

"От България пристигат крайно притеснителни новини. Серия задържания, разпити и обвинения в "шпионаж" на група активни привърженици на приятелските отношения с Русия. Познавам отлично много от тези хора", написа Косачев във Facebook.

Той добави, че заедно с тях парламентаристите са направили много по обществена линия, включително в рамките на Ливадийския форум, който Съветът на Федерацията всяка година провежда в Крим.

"Ще разберем за какво става въпрос и ще ги защитаваме решително. По всички линии – дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа", подчерта сенаторът.

Освен това той изрази намерението си да поиска изчерпателни оценки на случващото се от международните правозащитници, "занимаващите се с темата за затворниците на съвестта (Prisoners of conscience) и от съюзническите за България НАТО и Европейски съюз".

Късно снощи руският посланик Анатолий Макаров пък обвърза изграждането на АЕЦ "Белене" с позицията на българското външно министерство за изложбата, посветена на "75 г. от освобождението на Източна Европа от нацизма".

"Продължаваме да работим по проектите с България. Следващата седмица ще бъдат обсъдени редица проекти, включително АЕЦ "Белене". Същевременно получаваме такъв изстрел", посочи той.

Седмица по-рано българското външно министерство пусна остра позиция срещу мероприятието. В нея руското посолство бе призовано да не подкрепя "съмнителна историческа теза", защото така се намесвало във вътрешнополитически дебат в България.

В позицията се напомняше, че България не е освобождавана, а окупирана от Червената армия през 1944 г., което е довело до 45-годишна диктатура. От Москва пък обвиниха България в пренаписване на историята.

Да се свика българо-руска комисия от историци, която да изчисти този спор, поиска още посланик Макаров.

"В тези дни преди 75 години българският народ с ликуване и радост посрещна войските на червената армия. Без нито един куршум и без нито един изстрел са вървели из страната съветските войни. Те са преследвали една единствена цел - да избавят българския народ от нацизма", обяви посланикът в словото си при откриване на изложбата.

Той критикува, че се отправят "сериозни обвинения без никакво доказателство, само, за да се играе с емоциите на хората".