Германското правителство изключи днес възможността за ограничаване на скоростта по магистралите в страната до 130 километра в час, като така сложи край на дебати, предизвикани от комисията, натоварена да определи мерки за ограничаването на въглеродните емисии, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По думите на правителствения говорител Щефен Зайберт ограничаването на скоростта не е засегнато в коалиционното споразумение между трите управляващи партии Християндемократическия съюз (ХДС), Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Германия е единствената европейска страна без ограничение на скоростта по автомагистралите.

Има други мерки, които могат да се вземат за ограничаване на емисиите въглероден диоксид, каза Зайберт.

Ограничаването на скоростта не допринася кой знае колко много за климатичното равновесие и не е единственият инструмент за защита на климата, посочи говорител на министерството на околната среда.

Заключенията на комисията за климата не се очакват по-рано от март, отбелязва ДПА. При работата й вниманието е насочено върху това дали правилата за движение могат да окажат влияние върху климатичните промени.

Зайберт заяви, че няма да бъдат вземани мерки, преди комисията да представи препоръките си.

Според неотдавнашно проучване 51 процента от германците биха подкрепили ограничаването на скоростта по магистралите до 130 километра в час, а 47 процента са против всякакви ограничения.