Руският концерн Газпром планира да участва в процедурата за резервиране на мощности по проекта за разширяване на националната газотранспортна мрежа на България, изпълняван от компанията Булгартрансгаз. Това се посочва в съобщение на газовия холдинг, цитирано от ТАСС.

Газпром следи внимателно развитието на проекта по разширяване на националната газотранспортна мрежа на България, изпълняван от компания Булгартрансгаз в участъка от българо-турската до българо-сръбската граница.

Газпром е заинтересован от изпълнението на този проект и очаква обявяването на фаза 3 на процедурата "Открит сезон".

Към момента Газпром планира да участва в процедурата по резервиране на мощности, но решението ще бъде взето предвид условията за резервиране, които ще станат известни при обявяването на началото на фаза 3 от процедурата, уточнява компанията.

Изпълнението на проекта за разширяване на газотранспортната мрежа на Булгартрансгаз в участъка от българо-турската до българо-сръбската граница, ако той бъде осъществен, ще допринесе за засилване на сигурността на доставките в България, региона и Европейския съюз, като ще създаде за ЕС и нови маршрути за газови доставки, посочва Газпром в съобщението, пише БТА.