Европейската полицейска агенция Европол и гръцката полиция разбиха трафикантска мрежа, превеждала незаконни мигранти към вътрешността на ЕС. Групата прехвърляла мигранти от Турция в Гърция и улеснявала тяхното придвижване в други европейски държави, съобщи Европол.

Трафикантите със свои хора в Афганистан, Иран, Турция...

Те използвали граждански полети от регионални летища за прехвърляне на нелегалните мигранти от Гърция към Западна Европа. Снабдявали ги с истински или подправени  документи за самоличност като следели снимките на тях да приличат на мигранта. За да улеснят работата си трафикантите взели за съдружник и фризьорски салон в Атина, където прическите на нелегалните мигранти били корегирани, за да се увеличи приликата им с изображенията върху документите за самоличност.

Престъпниците печелили по 2000 евро на мигрант, за да го преведат от Турция в Гърция и още между €4000 и €6000 за извеждането в други европейски държави.

При полицейската операция са извършени 9 обиска, при които са арестувани осем души, двама от тях се смятат за водачи на престъпната група. Идентифициран е и още един човек, за когото е била издадена Европейска заповед за арест. Той е издирван в Германия за трафик на хора, съобщава Европол.

Иззети са множество карти за самоличност от различни европейски държави, техника за подправяне на документи, пари и електронно оборудване. Според Европейската гранична и брегова служба през юни миграционният маршрут от Турция към Гърция остава най-натоварен. Над 4000 нелегални мигранти са заловени по него, а от началото на годината - 21 500. Един от четирима от тях е с афганистанска националност. По балканския маршрут през юни са заловени 500 нелегални мигранти, основно с афганистански и иракски произход.

Службата отчита увеличаване на преминаванията и през западния средиземноморски маршрут - от Мароко към Испания, със засечени 235- преминавания. Общо 10 300 от началото на годината - главно граждани на Мароко, Мали и Алжир.