Все повече режими в света – във всички региони, започват да преследват политическите си противници извън границите на държавите, които управляват. Това е едно от важните заключения на доклада "Свободата по света" на американската неправителствена организация Freedom house за 2018 г. 

В държави, вече класифицирани като авторитарни, правителствата все повече отхвърлят демократичните практики, които са били установени през предишни десетилетия, когато международните стимули и натискът за реформи бяха по-силни. Сега все по-често авторитарните сили забраняват опозиционните групи или затварят лидерите им, като същевременно увеличават натиска над малкото останали независими медии.

Междувременно много държави, демократизирани след края на Студената война, регресират пред корупцията, антилибералните популистки движения и сривовете във върховенството на закона. Най-тревожно е, че дори дългогодишните демокрации са разтърсени от популистки политически сили, които отхвърлят основни принципи, като разделението на властите, и започват да дискриминират малцинствата.

24 държави, включително Русия, Китай, Турция, Иран и Саудитска Арабия, преследват дисиденти зад граница с искания за екстрадация и заплахи с присъди, се казва в доклада. Цитира се убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в консулството на Рияд в Турция, което привлече вниманието на правозащитниците за отношението на авторитарните режими към политическите дисиденти зад граница. Десетки опозиционни активисти зад граница обаче са заплашени от екстрадиране в държавите си, където според правозащитни организации не могат да очакват справедливи съдебни процеси, пише още в доклада.Hidden Field

Къде е България и къде - ЕС?

Страната ни попада в категорията „свободни държави“, където са всички страни членки на Европейския съюз с изключение на Унгария. Тя вече е в категорията „частично свободна“ заради атаките на управляващата партия „Фидес“ на премиера Виктор Орбан над медиите, неправителствените организации, учебни заведения и фирми от частния сектор.

Страните от Западните Балкани, Украйна и Молдова също са определени като „частично свободни“.

Въпреки че попадат в категорията „свободни държави“, няколко членки на ЕС предизвикват загриженост. Специално внимание е отделено на убийството на разследващия журналист Ян Куцияк в Словакия и на опитите на полското правителство да постави под контрол съдебната система в страната.

Кои са зле представящите се страни вижте в продължението на материала в Investor.bg!