Европейският съюз удължи с година оръжейното си ембарго срещу Беларус. Търговската забрана беше наложена през 2011 г. заради влошената ситуация с върховенството на закона и спазването на човешките права в страната.

Ограниченията за износ от ЕС се простира върху оборудване за репресии, оръжие и боеприпаси.

Изключение се прави само за пушки за биатлон и някои други видове малокалибрени спортни пушки и пистолети и боеприпаси за тях, като те могат да се използват само за участие в състезания и тренировки, се казва в решението на Съвета на ЕС, което ще бъде публикувано днес.

Страните, от които ще се изнасят спортните оръжия, трябва да дават специални разрешения, като изследват подробно къде ще отиват и за какво ще се използват те.

Съюзът продължава до 28 февруари 2020 г. и забраната за влизане в ЕС и за отваряне на сметки в европейски банки срещу четирима навремето високопоставени беларуски управленци, за които се смята, че са свързани с изчезването на четирима критици на режима на президента Александър Лукашенко. Санкциите срещу двама бивши военни министри, екс шеф на президентската администрация и командира на спецчастите, са в сила от 2004 г.

Мотивите са, че те не са направили нужното за разследването на изчезването през 1999 и 2000 г. на бившия шеф на ЦИК Виктор Гончар, екс-вътрешния министър Юрий Захаренко, както и на бизнесмена Анатолий Красовский и на журналиста Дмитрий Завадски.

През 2016 г. ЕС се отказа от санкциите срещу други 170 беларуски граждани, сред които президентът Лукашенко и двама от синовете му, министри и висши чиновници, които бяха влезли в ограничителния списък заради изборни нарушения и погазване на човешки права. Това стана след освобождаването на всички политически затворници в Беларус.

Впоследствие, през 2017 г. ЕС дори покани Лукашенко на срещата на върха със страните от Източното партньорство, след които е и Беларус, но президентът не пристигна в Брюксел.