Унгарският премиер Виктор Орбан получи неочаквана подкрепа в Европейския парламент при поредния дебат за върховенството на правото в страната му.

Холандският евродепутат от групата на Марин Льо Пен Европа на свободата и демокрацията Олаф Стугер поиска парламентът да провери дали има пари да вдигне паметник на Орбан като защитник на националните интереси на Унгария.

Днешният дебат беше първи от серия дискусии за демокрацията в Унгария,  в който Виктор Орбан не участва. Говорителят обясни отсъствието с факта, че дискусията е политически инспирирана и намекна, че е част от предизборната кампания на евросоциалистите, чийто водещ кандидат Франс Тимерманс, наблюдава спазването на европейското право като първи заместник на Жан-Клод Юнкер.

Повечето унгарски евродепутати от партията на Орбан бяха на подобно мнение и се оплакаха от двойни стандарти, по които Унгария била преследвана за нарушения, които се правели и другаде, но ЕС си затварял очите.

“Това е смешен дебат, наложен от левите. Всичко си продължава нормално”, заяви евродепутатката от ЕНП и унгарската Фидес Кинга Гал.

Тимерманс обаче не се съгласи и заяви, че откакто през септември Европейският парламент поиска срещу Унгария да се задейства най-тежката процедура на ЕС, има влошаване. Еврокомисарят цитира приетите нови закони криминализиращи помощта към бежанци, преместването на част от програмите на

Централноевропейския университет от Будапеща във Виена, обединяването на над 400 медии, законът за извънредното работно време и новата система на административни съдилища.

“Демокрацията не е извинение да не се спазва европейското законодателство. Унгария сама направи избор да стане член на ЕС. Това й даде много привилегии да догони останалите, но създава и задължения да спазва правилата”, заяви Тимерманс.

Първият зам на Юнкер съобщи, че от есента Брюксел е завел нови наказателни процедури, прави одити и разследвания на харченето на еврофондовете и следи как се води борбата с корупцията и се гарантира прозрачността на обществените поръчки.

“Ние не водим война със страни, които не искат мигранти или срещу културните различия в ЕС, но сме задължени да следим за спазването на правилата”, обясни еврокомисарят.

Загриженост за харченето на еврфондовете изрази и шефката на Комисията за бюджетен контрол в Европейския парламент Ингеборг Гресле. Според нея в Унгария се влошава ситуацията по отношение на измамите, корупцията и възлагането на обществени поръчки по европейските програми.

“Не можем да толерираме това в която и да е европейска страна”, каза Гресле, добавяйки, че Унгария е 64-а в класацията на “Прозрачност без граници”, измерваща усещането за корупция, непосредствено след Гърция.
Според Джудит Сергентини, която подготви доклада, с който Европарламента поиска задействане на чл.7 срещу Унгария, нещата в страната се влошават, а властите заливат Брюксел с документи и обяснения с надежда да отложат процедурата, която може да доведе до отнемането на правото на Будапеща да участва във вземането на решения в ЕС. Тя напомни, че освен нарушаването на академичната и медийната свобода и новите административни съдилища, които ще се наблюдават от правосъдния министър, унгарските власти криминализираха бездомниците и дадоха бежански статут на осъдения за корупция бивш македонски премиер Никола Груевски.