Най-малко 710 000 души в Югозападна Япония получиха препоръка от местните власти да напуснат домовете си и да се преместят в евакуационни центрове заради силните дъждове, обхванали региона, съобщава БТА.

Препоръката се отнася за жителите на три префектури - Нагасаки, Сага и Фукуока, където в редица райони има опасност от преливане на реки и свлачища. Евакуационните центрове са организирани в административни сгради и училища.

Според прогнозите на синоптиците в сряда над Югозападна Япония ще се изсипе над 500 мм дъжд. Най-тежка към момента е ситуацията в Сага, където улиците на някои градове са под вода. Тази сутрин там загина мъж, чийто автомобил бил отнесен в река, докато седял зад волана.

Силните дъждове нарушиха и транспортните връзки: в Нагасаки, Сага и Фукуока е отменено движението на влаковете по редица направления, затворени са и магистрални участъци.
Метеорологичната служба на Япония заяви, че в някои райони на северната част на остров Кюшу валят поройни дъждове, каквито има веднъж на няколко десетилетия, отбелязва Ройтерс.