В световен мащаб броят на заразените с коронавируса е над 785 хиляди, а починалите – близо 38 хиляди.

Междувременно Италия, на която се пада една трета от смъртните случаи в света, удължава националната карантина поне до 12 април, когато е католическият Великден.

Решението за удължаването на карантината в Италия е по препоръка на научните съветници на правителството, съобщи министъра на здравеопазването Роберто Сперанца.

Междувременно беше регистриран първи случай на заразяване с коронавируса на кардинал от Ватикана. Той обаче не е имал лични контакти с папа Франциск в скоро време.

Във Франция броят на жертвите на Ковид-19 нарасна с 16 процента за денонощие (418 души) и надхвърли 3 хиляди. Премиерът Едуар Филип предупреди, че най-трудните седмици в борбата със заразата тепърва предстоят.

От своя страна лекари в болници в Париж заявиха, че вече са на ръба на възможностите си.

В същото време генералният директор по въпросите на здравеопазването – Джером Саломон отправи призив към французите да си останат вкъщи: „Всички сме заедно с борбата с епидемията от Covid-19. Потвърдените случаи на коронавируса са 44 550. Инструкциите са много ясни – останете си вкъщи, за да бъдат избегнати повече смъртни случаи, както и по-тежки случаи. За да спасите животи, стойте си вкъщи“.

Като мярка срещу разпространението на Covid-19 испанските власти забраниха провеждането на погребални церемонии и ограничиха до трима броя на хората, които може да присъстват на погребение.