Европейският съд разреши на Великобритания да се откаже от Brexit, при това едностранно и без да търси одобрение от останалите членове на ЕС.

Решението на висшия съд на ЕС бе огласено тази сутрин, само ден преди ключовото гласуване в британския парламент по сделката, която Брюксел и Лондон постигнаха по условията на раздялата.

По своя инициатива и преди 29 март, когато ще престане да бъде член на Европейския съюз, Обединеното кралство може да изтегли молбата си за напускане в едностранен порядък, решиха магистратите.

Това може да се случи, както ако британските депутати потвърдят развода, така и ако вотът в Лондон пропадне и се наложи раздяла без предварителни условия.

Единственото изискване, което пълният състав на Съда на ЕС поставя, е ново писмо от британското правителство, изразяващо желание за отмяна на намерението за напускане, да пристигне в Съвета на ЕС в Брюксел преди полунощ на 29 март 2019 г.

След този час Великобритания автоматично престава да бъде член на ЕС, независимо дали по предварително договорен начин или с автоматично прекратяване на действието на европейското законодателство на територията на Съюза.

Съдиите смятат, че Съюзът няма право да принуждава своя членка да напусне, така че тя винаги трябва да има право да преосмисли заявено намерение, стига споразумението за излизане да не е влязло в сила, да е заведено, преди да е изтекъл предвиденият в Лисабонския договор срок от 2 години от подаване на молбата.

Магистратите постановяват, че решението за оставане да бъде взето съобразно конституцията на Кралството и по демократичен начин. Ако евентуално писмо с отказ от Brexit стигне навреме в Брюксел, за членството на Великобритания няма да има никакви последици и тя ще продължи да има същите права и задължения, както и досега. Писмото ще сложи край и на процедурата за напускане, като резултатите от двугодишните преговори няма да се вземат предвид и никога няма да се прилагат, уверява Съдът в Люксембург.

Произтичащата от основополагащите договори цел за „създаване на все по-тесен съюз между европейските народи“ не предполага държава членка да бъде принуждавана да се оттегли, дори ако е заявила такова намерение, се казва в решението.

Европейският съд се довери изцяло на преценката на главния си съдебен експерт – генералният адвокат, който на 4 декември излезе с подобно становище. Според него останалите държави в Съюза нямат право да блокират отказа за напускане на членка, ако заявката за оттегляне не е влязла в сила. Така съдът остави в ръцете на Великобритания да реши дали ще продължи да бъде член на ЕС или да излезе от него.

Решението на Съда ще важи и за евентуални нови искания за напускане, ако такива бъдат депозирани в бъдеще в Брюксел.