Европейският съюз наложи финансови и дипломатически санкции на Турция за нарушаване на икономическата зона на Кипър, след като Анкара отказа да се вслуша в предупреждения да преустанови търсенето на газ в съседски води.

Съюзът ще намали парите от предсъединителните фондове за Турция за догодина и отменя преговорите за постигане на споразумение в авиацията, както и годишния Съвет по асоцииране, на който се прави преглед на преговорите за членството на Турция в ЕС. Диалог с Анкара ще се води само на експертно ниво.

Европейската инвестиционна банка, която е собственост на страните членки, е призована да преустанови финансирането на проекти в Турция.

"Съветът изразява съжаление, че въпреки многократните призиви на Европейския съюз да прекрати незаконната си дейност в Източното Средиземноморие, Турция продължи своите сондажни операции на запад от Кипър и започна втора сондажна операция на североизток от Кипър в кипърските териториални води", се казва в решението.

ЕС определя дейностите като "незаконни" и призовава Анкара да се придържа към принципите на добросъседство и суверинитета на Кипър.
 
Решението за санкциите беше взето принципно от европейските лидери през юни, но сега се приема формално с конкретно разписване на ограниченията.

Причината е настояването на Кипър и на Гърция да се даде на Анкара ясен знак, че няма да се толерира търсенето на газови находища в териториалните води на Кипър в Средиземно море.

През юни тогавашният гръцки премиер Алексис Ципрас и кипърският президент Никос Анастизиадис обединиха усилия да убедят европейските лидери да действат и успяха да наложат позицията си, че Ердоган трябва да бъде предупреден и финансово.

ЕС е заделил за Турция 4,45 млрд. евро за 2014-2020 г. Брюксел вече оряза 105 млн. от тези средства през 2018 г. заради нарушаване на гражданските права и липса на върховенство на правото след потушаване на опита за преврат срещу президента Ердоган. Европейската комисия ще предложи с колко да се намали финансирането този път.