Блекхол Колиъри е едно малко миньорско селце в Североизточна Англия. Само допреди няколко години това е било най-обикновено място. Днес обаче жителите се опитват да разплетат една голяма мистерия.

13 пъти, от 2014 г. насам, жителите му са намирали на улицата пачки банкноти по 20 британски лири. Общата стойност на парите често възлизала на 2000 лири. За няколко години намерената от случайни минувачи сума възлиза на близо 26 хиляди паунда.

Никой обаче не знае чии са парите. Кой е мистериозният “дарител” и защо го прави?

Най-скорошната находка била направена този понеделник. В прозрачен плик, оставен на тротоара, били намерени 100 банкноти от по 20 паунда. Това е четвъртият подобен блик, предаден на полицията, а мистерията все повече се заплита.

Детективи са се заели с разгадаването на тази провинциална енигма и вече са разпитали служителите на няколко местни банки, пощенски клонове и дари са взели отпечатъци от предадените в районното банкноти. Но всички подробности около оставените подаръци остават загадка.

"Много се надявам това да е някакво целенасочено поведение на добротворец, а не някой, свързан с криминална дейност", обясни пред "The Guardian" полицейският инспектор Джон Фостър.

Дали става дума за наркодилър, решил да се отърве от нечестни пари или за добрия самарянин на Блекхол… никой не знае.

Местни жители споменаха за съществуването на "скрит милионер" или за "Дядо Коледа от Блекхол".

"Селището не е бедно, но нищо толкова хубаво не се бе случвало досега - каза жител на Блекхол Колиъри. - Някой вероятно се опитва да помогне".