Огромен петролен разлив замърси над 2500 км от бреговата линия на Бразилия. Става дума за над 200 плажа.

Полицията в Рио де Жанейро разследва случая. Смята се, че причината за разлива е гръцки танкер, пътуващ от Венецуела към Малайзия още през юли.

Бразилските власти вече обявиха в петък след анализ на сателитни данни, че именно този кораб е отговорен за екологичната катастрофа.

Гръцката компания Делта танкерс (Delta Tankers) отрече нейният танкер да е разлял петрола. От там обясняват, че търговското пътуване е приключило и целият товар е бил разтоварен, без да са отчетени каквито и да било загуби, съобщи Ройтерс.

Танкерът обаче бил единствения плавателен съд в района по онова време, пише "Гардиън".

Ситуацията с петролния разлив в Бразилия ще се влоши. За това предупреди президентът Жаир Болсонаро.

По думите му много малко количество от петрола е бил успешно изчистен. Разливът беше открит на 2 септември. До момента са събрани около 2000 тона нефт, усилията за почистването продължават.

Екипи работят по възстановяването на птиците и морските костенурки, засегнати от замърсяването. Хиляди доброволци в цялата страна се включват в кампанията по почистването.

Бразилският главен прокурор каза, че страната ще поиска обезщетение за инцидента, като подчерта, че има силни доказателства, че компанията, капитанът и екипажът не са съобщили на властите за разлива в Атлантическия океан.