Въпреки очевидната заплаха от Глобалното затопляне, президентът Доналд Тръмп реши да изтегли САЩ от Парижкото споразумение. Това обаче не допадна на бившия губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер.

Актьорът и екоактивист нарече Тръмп "мешуге" - "луд" на идиш заради неразумното му решение, предаде Асошиейтед прес.

"Америка е повече от само Вашингтон или един лидер", заяви Шварценегер.

Той бе категоричен, че САЩ все още е част от Парижкото споразумение за борба с глобалното затопляне въпреки решението на федералното правителство, а документът от 2015 г. има широка подкрепа на местно и щатско равнище в Америка.

Пред делегатите, актьорът се закани: "На следващата среща за климата догодина доведете тези местни лидери тук, за да участват в голяма конференция като тази, за да могат да разговарят пряко с вас. Ако направите това, аз Ви обещавам: ще се върна! (I'll be back)."

Мрачно бе изказването и на известният британски естественик и популярен тв водещ сър Дейвид Атънбъро. Според него, човешката цивилизация може да се разпадне, ако световната общност не вземе адекватни мерки.
"В момента сме изправени пред създадено от човека бедствие с глобални измерения, най-голямата заплаха за нас от хилядолетия. Ако не вземем мерки, разпадането на цивилизациите ни и измирането на голяма част от природния свят се задават на хоризонта", добави 92-годишният Атънбъро.

Не толкова в полза на климата бе решението полският президент Анджей Дуда. Той бе категоричен, че страната му е енергийно зависима от въглищата и няма намерение да се отказва изцяло от горивото, от което Полша има в изобилие. Запасите й могат да стигнат за още 200 години.

"Няма планове да се откажем изцяло от въглищата. Те са стратегическото изкопаемо гориво" на Полша, което гарантира енергийната й сигурност и суверенитет и ще е трудно да не го ползваме", заяви Дуда.  /БТА/