Европейската комисия не е приключила оценката на щетите, нанесени при вчерашните размирици около протеста срещу миграцията на крайнодесни движения в Брюксел, съобщи говорител на институцията, цитиран от БТА.

Правото да се изразява политическо мнение е свещено в ЕС, но упражняването на това право никога не трябва да бъде за сметка на сигурността, собствеността и достойнството на останалите, заяви говорител на ЕК. Насилието и вандализмът нямат място в нашето общество, добави той.

При вчерашното събитие службите за сигурност на ЕК бяха в постоянна връзка с белгийската полиция и така ще остане и занапред. Имаше опит за сваляне на знамената пред основната сграда на комисията, за изтръгване на пилоните, но те останаха по местата си, отбеляза говорителят.

Той уточни, че по време на размириците в двете сгради на комисията, на които бяха нанесени щети, са работили десетки служители и те са били призовани да останат заключени, докато обстановката се успокои. В района имаше много жандармерия, няма да коментираме приложената тактика. Имаме пълно доверие в полицията, нека тя да опита да установи виновниците, допълни говорителят, попитан дали ЕС ще иска вандалите да платят за заличаването на следите от погрома.