Все още електромобилите са твърде скъпи, а хората обичат ниските цени. Това заяви еврокомисарят по енергийния съюз Марош Шефчович при представянето  на предложенията на Европейската комисия за отпадане от употреба на изкопаеми горива за превозите в ЕС до 2050 година.

Той отбеляза, че днес дори търговците на автомобили не препоръчват купуването на електрически превозни средства. Необходимо е общо усилие за преминаването към електричество. Предстои ни много труден процес, призна Шефчович. По неговите думи целите на ЕС за природосъобразна икономика са постижими дори с днешните технологии, но технологиите все още са твърде скъпи.

Шефчович отбеляза, че в служебно качество допринася за прочистване на природата с осигуряването на хибридни автомобили за ЕК. Той препоръча хората да гасят осветлението в помещенията, в които не се намират, за да щадят природата. Шефчович определи като напълно достатъчен за градски условия пробегът на сегашните електромобили - около 300-400 километра между две зареждания.

Европейската комисия представи днес предложения за постигането на целите по споразумението от Париж за опазване на природата. Комисията предлага стъпки до 2050 година, посочва БТА.

За постигане на целите е отчетена необходимостта от прилагането на технологични решения, овластяване на гражданите и обединяване на усилията в индустриалната политика, финансите и научните изследвания, се посочва в съобщение на ЕК. Допълва се, че тези усилия трябва да бъдат съчетани с обществена справедливост.

Споразумението от Париж предвижда задържане на покачването на температурата на околната среда под два градуса по Целзий. ЕК предвижда тази цел в ЕС бъде постигната в следващите три десетилетия.

Комисията цитира данни от проучване, според което 93 на сто от европейските граждани вярват, че изменението на околната среда е заради човешката дейност, а 85 на сто са съгласни, че борбата с това явление и по-доброто използване на енергията могат да създават икономически растеж и нови работни места.